A projekt neve/címe:

Fotózás és Aktivizmus

A támogatandó program célja:

Szeptembertől olyan, a 9. kerületben élő fiatalokat tanítunk fotózni térítésmentesen, akik aktívan szeretnének jelen lenni képeikkel, kifejezve a vágyaikat, véleményüket, kéréseiket, gondolataikat. Akik hátrányokkal élnek és nem, vagy nehezen jutnak hozzá hasonló képzéshez, akik szeretnének a saját- és a közösségük életében képekkel is részt venni, formálni azt. Tanítottunk már siket- és nagyothalló, roma- és nem roma származású gyermekeket, állami gondozásban élő fiatalokat, súlyos betegségből felépülő serdülőket és hajléktalan aktivistákat. Ma már kollégáink lettek többen közülük és most velünk úsznak, a következő generációért.

Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk:

A hátrányokkal küzdő emberekről a médiatérben megjelenő képek, vizuális anyagok nagyon gyakran stigmatizálnak, és tovább erősítik az érintettekkel szembeni előítéleteket. Képzésünk révén tanítványaink erős és pozitív élményeken és tapasztalaton keresztül tanulják meg, miként működnek a képek a valós és az on-line térben, hogyan működik a nyilvánosság, és hogyan szólíthatjuk meg a fotóinkkal az embereket.

A projektben tervezett tevékenységeink, várható ütemezéssel:

A tanítást szeptemberben kezdjük, 12 héten át, hetente egy alkalommal 3 órában. A csapatunk támogatott fiataljait a hónap elején keressük fel, ez a toborzás ideje. Aktív csoportokból, civil szervezetek patronáltjaiból, tanulókörökből, iskolán kívüli tanodákból, hátrányt szenvedő (12-20 év közötti) csoportokból hívjuk résztvevőinket. A 12 hetes aktív alkotó szakaszt januártól bemutatók követik. Vetítések az érintett fiatalok közösségeiben, kiállítás a kerületben, közösségi felületeken bemutatkozó, döntéshozók meghívása a kiállításokra.

A projekt tervezett költségvetése, röviden (költségtípusok és összegek):

Ha nem lesz elegendő forrásunk, akkor önerőből, önkéntesen oldjuk meg az előkészítést, koordinációt és az oktatást. Tervezés és előkészítés, toborzás: 50 000 Ft, Oktatás: 12 X 15 000 Ft – 180 000 Ft, Szerződések, kapcsolattartás, szülőkkel, támogatókkal, szervezés: 100 000 Ft Dokumentáció, workshop az oktatóknak: 100 000 Ft. összesen: 430.000Ft Eszközökre mindenképpen szükségünk van, hosszú távra tervezve, összesen: 1.575.000 Ft

A Swimathonon gyűjtött támogatásunk tervezett felhasználása:

A Swimathon 2018 kampány ahhoz segít bennünket, hogy a tervezett fotó- és médiaműhelyünk eszközeit be tudjuk szerezni, összesen 1.575.000Ft-ot szeretnénk összeúszni erre. Nemcsak egyetlen évre, de több tanfolyam számára is biztosítani tudjuk így a képzéshez, a képezéshez szükséges alapfelszerelést. Hogy gépet tudjunk a résztvevők kezébe adni, és megoszthassuk a nagyvilággal a képeket, ahhoz szükségünk van: 2 db DSRL fényképezőgép objektívvel, táskával, akkumulátorral, kártyákkal: 300 000 Ft / db – 600 000 Ft, 5 db kompakt digitális fényképezőgép: 5 X 45 000 Ft -225 000 Ft, Utazó Kiállítás: 50 db 50X70 print kasírozva 300 000 Ft. Tölthető akkumulátorok: 5 X 12 000 Ft – 60 000 Ft, Laptop: 2 db 2 X 130 000 Ft – 260 000 Ft, Projektor: 130 000 Ft.

Milyen hatást remélünk a projekt megvalósulásától és hogyan kívánjuk mérni azt?

Úszócsapatunkat főként volt tanítványainkból toboroztuk. Várandós kismama, hajléktalan aktivista társunk, a sikeres képszerkesztő, a híres fotóriporter, a fotóművész, a portréfotós, a stúdióvezető, a divatfotós, a vízalatti-rögbi fotós, a filmrendező, az operatőr és a sort folytathatnánk, úszunk együtt. Az ő eredményeikhez hasonló sikereket szeretnénk elérni a 9. kerületi fiatalok esetében is. A tanítás folyamatát is végig dokumentálva, a fiatalok, a résztvevők előadásaival együtt, után-követéssel, majd a további lehetséges oktatók képzésével szeretnénk folytatni a munkát.

A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése:

FreeDoc / Fotózás és aktivizmus. A FreeDoc a hátrányokkal élő társadalmi csoportok, a demokráciáért folytatott hazai küzdelmek szabad képügynöksége. A Freedoc képzésein a résztvevők nem csak megtanulnak fotózni az alapoktól, de ez eszközzel segítjük az önkifejezésüket, társadalmi részvételüket és a résztvevő saját közösségének képviseletét. Programunk mögött nincs bejegyzett szervezet, ezért a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány támogatási szerződést, a programot befogadó Palantír Film Alapítvánnyal köt. A Palantír Film Alapítvány egy nonprofit, filmszakmai szervezet, amelynek célja a dokumentumfilm társadalmi hasznosulásának növelése. A Freedoc és a Palantír együttműködési szerződésben vállalják, hogy az adományból vásárolt eszközöket a Freedoc képzéseken használják, azok amortizációs idejéig.

Szervezeti adatok Név, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap Kontakt személy neve, elérhetősége:

Projekt kontakt személy: Csoszó Gabriella
e-mail: tanfolyam.fotokontakt@gmail.com
tel: +36-20-53-223-54
honlap: http://tranzitblog.hu/rolunk_hozzad/
F&A kézikönyv / Fotózás és Aktivizmus
http://freedoc-gabriellacsoszo.blogspot.hu/
Szervezet név: Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány
székhely: 1163 Budapest, Katóka u. 46.
bírósági bejegyzés ideje: 2001. március 26., száma: 8151
adószám: 18172526-2-42
honlap: www.palantirfilm.hu
kontakt személy neve: Komlósi Orsolya
e-mail: komlosi.orsolya@palantrifilm.hu
tel.: +36-20-543-56-39